tisdag 16 september 2014

Jag chillar, strider och gör mitt jobb för AllahMakkabi Deutschland grundades 1903 och är en paraplyorganisation för judiska atlet- och idrottsföreningar i Tyskland.

1921 bildades Maccabi World Union, ett världsomspännande judiskt idrottsförbund med idag 400.000 medlemmar fördelade på femtio länder.

Under pogromnatten den 9 november 1938 förstördes Makkabis huvudkontor, föreningen upplöstes och all idrottsverksamhet för judar förbjöds.

Först på 1950-talet bildades åter lokala idrottsföreningar för judiska ungdomar i Tyskland som 1965 återbildade riksförbundet Makkabi Deutschland, som i sin tur upptogs i Tyska Idrottsförbundet DSB. 

1969 deltog ett lag från Tyskland i Maccabiaden för första gången sedan 1932,

Nästa år anordnas förresten European Maccabi Games i Berlin, här deras Facebookevent. 


TuS Makkabi Frankfurt är den största tyska Makkabiföreningen med drygt 1.000 medlemmar. Deras basketseniorer spelar i tyska Regionalliga Südwest, fotbollslaget Tus Maccabi Berlin spelar i Berlinligan.

TuS Makkabi på Facebook.

Även om man är en judisk idrottsorganisation så välkomnas ungdomar från alla religioner och man ser sig själv som en föregångare i integrationen av ungdomar med olika nationell härkomst och religion.

Därför kom det som en chock för spelarna i TuS Makkabi Frankfurt, att just en av deras spelare, försvarsspelaren med tröja nummer 14, här kallad Kreshnik B., är Tysklands förste hemvändare som åtalas för att ha deltagit i Islamiska Staten i Syriens krig. I måndags började rättegången mot honom, där han står anklagad för deltagande i utländsk terroristorganisation och förberedande av terrordåd i annat land.

Kreshnik B.


Kreshnik är född i Bad Homburg i Hessen av kosovoalbanska föräldrar. Han förde ett högst normalt ungdomsliv och det var först när han började på yrkeshögskola som han kom i kontakt med radikala muslimer, som träffades i Abubakrmoskén i Frankfurt, ökänd för att värva folk till islamistiska organisationer.

2013 reste han tillsammans med några kamrater via Turkiet till Syrien. I Aleppo skall han ha utbildats i vapenhantering, speciellt Kalasjnikov. Efter att ha svurit ISIS trohetseden skall han enligt åtalet ha deltagit i strider. För det har han erhållit en månadslön på 50 Euro samt fri kost och logi.

Man har avlyssnat chattar och telefonsamtal och i ett samtal med sin syster, som länge försökt få honom att återvända, skall han ha sagt: "Jag chillar, strider och gör mitt jobb för Allah".

Avlyssningen är en betydande del av åklagarens bevismaterial. Till skillnad från Sverige är "Islamiska Staten" förbjuden i Tyskland. Deltagande i vapenutbildning och krigshandlingar utomlands kan ge fängelsestraff på upp till tio år.

Eftersom Kreshnik var så ung när han reste till Syrien, har återvänt och är ångerfull och desillusionerad enligt försvaret, kan han komma undan med tre år, kanske mindre.

Kreshnik själv är glad att han kommit därifrån med livet i behåll, mycket tack vare hans systers idoga övertalningar. Två av hans kompisar är kvaroch strider i Syrien, en annan är sårad, en annan har avlidit.

Precis som i Sverige reser hundratals tyska ungdomar ner till Syrien och Irak för att delta i Islamiska Statens krigsförbrytelser och utrotning av kristna och andra minoriteter, för att upprätta ett kalifat. Tyska myndigheter oroar sig för vad som kan hända när dessa "Guds krigare" återvänder.


Islamiska Staten, Rakka Syrien

Läs på SPIEGEL INTERNATIONAL:
Islamic State: Germany Struggles to Deal with Returning Fighters

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar