fredag 19 september 2014

Eins, zwei, drei, Sharia Polizei

Så kallade Shariapoliser på patrull i tyska WuppertalTyska muslimer går samman mot IS, hat och antisemitismIdag i samband med fredagsbönen arrangeras en aktionsdag mot IS, fanatism och rasism i runt 2.000 moskéer i Tyskland. Det är de olika muslimska förbunden som står bakom arrangemanget. 

Man säger i ett uttalande att "dessa självutnämnda Guds krigare är kriminella mördare och har ingenting med islam att göra."

Det finns flera bakgrunder till denna aktionsdag:

1- Hundratals tyska medborgare reser till Syrien och Irak för att delta i IS krig för att upprätta ett kalifat. Kristna och muslimer med annan världsåskådning än den IS står för, halshuggs, korsfästs, fördrivs. 

Det är dokumenterat att nio tyskar utfört självmordsdåd. 


2- I samband med protesterna mot Israel och kriget i Gaza har paroller som "Hamas Hamas, Juden ab ins Gas" ropats i flera tyska städer. (Hamas Hamas, Jews into the gas)

Judiska inrättningar har vandaliserats, judar hotats, bespottats och misshandlats. Ett brandattentat har utförts mot en synagoga i Wuppertal. 

Tysklands största dagstidning BILD startade en kampanj kallad "Aldrig mer judehat"

I söndags anordnade de judiska organisationerna en stordemonstration mot antisemitism vid Brandenburger Tor i Berlin, där förbundskansler Angela Merkel var en av talarna
3- Nyligen patrullerade en självutnämnd shariapolis centralstationen och kvarteren runt omkring i Wuppertal. Man anmärkte på klädsel och frisyrer samt uppmanade folk att inte röka eller besöka pubar och nattklubbar. 

Bilderna och filmerna som visades i TV-nyheterna skapade allmän upprördhet, diskuterades på regeringsnivå och ledde till att shariapoliserna förbjöds. 


Jag har i tidigare inlägg här och här skrivit om den stora muslimska demonstrationen utanför stortinget i Oslo för några veckor sedan. Den var en reaktion på att islamister hade färdats i högtalarbil genom Oslo och uppmanat folk att ansluta sig till IS, plus att deras ledare i en intervju i Verdens Gang försvarat halshuggning som en legitim metod för att upprätta ett kalifat.  

Stordemonstrationen i Oslo hade arrangerats av unga muslimer med hjälp av Facebookevenemang och sedan vuxit sig större och större. 


Jag tycker det är viktigt att muslimer själva tar avstånd från islamism så som den företräds av  IS samt säger stopp mot våld och rasism.

Med tanke på att så många svenska ungdomar rest till Irak och Syrien för att delta på IS sida är det inget orimligt krav. Det var rent beklämmande att se, hur företrädaren för Sveriges Unga Muslimer relativiserade och trivialiserade detta i kvällens Debatt på SVT. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar