torsdag 14 augusti 2014

Schwedenfest i Wismar

Idag börjar den årliga Sverigefesten, Schwedenfest, i den tyska hansastaden Wismar. Den vackra och pittoreska staden ligger i delstaten Mecklenburg-Vorpommern mellan Lübeck och Rostock. När jag växte upp i Lübeck på 70-talet var det nästan omöjligt att komma dit, åtminstone för oss västtyskar, om man inte hade en speciell inbjudan från någon där.

Därför var Wismar den första staden i forna DDR som jag besökte efter murens fall 1989. Våren 1990 hade många östtyskar kört till Lübeck, handlat nya Volkswagen och Mercedes och samtidigt lämnat sina rostiga Trabanter vid trottoarerna och därmed överlämnat bortforsling och skrothantering till Lübecks kommunala myndigheter.

I 150 år har Wismar varit ett svenskt guvernement och detta firar man där varje sommar sedan femton år tillbaka. En vecka med historisk marknad, artistuppträdanden, kubbturnering och det avslutande Sverigeloppet.
Norddeutscher Rundfunk är medarrangör och sänder flera timmar därifrån.

I Wismar finns en underbar restaurang som heter Alter Schwede, mitt på rådhusplatsen. Den går inte att missa. Där serveras goda fatöl och traditionell tysk husmanskost, till och med Kungen och Drottningen har ätit där.

 "Mensch, alter Schwede!"
 
Alter Schwede (=gamle svensk) är ett uttryck man använder i Tyskland till exempel när någon försöker luras. "Aaah, alter Schwede" -försök inte med mig ! Det används också som ett förvånat utrop i stil med "Va, det är ju helt otroligt!" 

På samma sätt säger man idag om någon som hamnat i finkan, att han har hamnat bakom "schwedische Gardinen" (=svenska gardiner).
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar