onsdag 2 april 2014

Islamisk fascism enligt Hamed Abdel-Samad

Hamed Abdel-Samad


Igår presenterade den egyptisk-tyske statsvetaren och författaren Hamed Abdel-Samad sin nya bok

Der islamische Faschismus - Eine Analyse (Den islamiska fascismen - en analys)

Han har levt i Tyskland de senaste tjugo åren och blivit känt genom sina islamkritiska böcker. Enligt honom finns ingen "moderat islam", utan den muslimska världen måste påbörja en, vad han kallar en "postkoransk tidsdålder", annars kommer den att gå under.

Han utvecklar sina teser mycket väl i denna intervju med schweizisk tv som är textad på engelska:






Hamed är född i Egypten, hans far är sunnit och imam. I sin biografi beskriver Hamed sin hårda uppväxt. Han blev våldtagen av en 15-åring när han var fyra år gammal. Vid 11-årsåldern utsattes han av en gängvåldtäkt med fem män på en kyrkogård.

Han kom till Tyskland 1995 tjugotre år gammal och började studera statsvetenskap i Erfurt och Braunschweig. Han tillbringade en tid även i Japan där han studerade buddhismen. I Japan lärde han känna sin fru, vars far är dansk och mor japanska.

Efter en föreläsning i Kairo i fjol, där han drev sin tes om islamisk fascism lever han under fatwa och ständiga mordhot samt har ständigt livvakter omkring sig.



I en intervju med SPIEGEL International 2010 talar han ut om sin barndom och uppväxt under rubriken Islam is like a drug. 


Nedan en intressant intervju med honom från DW.TV




I Tyskland blev Hamed känd för en bred publik genom TV-serien Entweder Broder - Die Deutschlandsafari. En slags roadmovieserie där han tillsammans med polsk-tysk-judiske journalisten Henryk M Broder reser genom landet för att intervjua tyskar om vad de anser om bl.a.  islam och judendom.

Serien gick i Ettan och blev mycket omdiskuterad i media. Titeln "Entweder Broder" är en ordlek med Henrik M Broders efternamn. "Broder" rimmar på "oder" och "Entweder oder" betyder på svenska "Antingen eller".

För dig som kan tyska lägger jag ut ett klipp från andra säsongen här nedan:






Kika gärna in på min blogg Don Christos värld när du ändå håller på. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar